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SUBJECT : Use of Reduced Vertical Bunsen Burner Flammability 
Requirements for Interior Materials 

REQUIREMENTS incl. Amdt. : CS.25.853(a) Amdt 14, CS.25.855(d) Amdt 14 

ASSOCIATED IM/AMC1 :  Yes☐ / No ☒ 

ADVISORY MATERIAL :  

 

 

INTRODUCTORY NOTE: 

The following Equivalent Safety Finding (ESF) has been classified as important and as such shall be subject to 
public consultation in accordance with EASA Management Board decision 12/2007 dated 11 September 2007, 
Article 3 (2.) which states: 

"2. Deviations from the applicable airworthiness codes, environmental protection certification specifications 
and/or acceptable means of compliance with Part 21, as well as important special conditions and equivalent 
safety findings, shall be submitted to the panel of experts and be subject to a public consultation of at least 3 
weeks, except if they have been previously agreed and published in the Official Publication of the Agency. The 
final decision shall be published in the Official Publication of the Agency." 

 

IDENTIFICATION OF ISSUE: 

An applicant cannot litterally comply with CS 25.853(a) and proposed the use of reduced vertical Bunsen 
burner requirements on certain edge-filled aluminium honeycomb sandwich panels used in the interior of an 
aircraft.  

The aircraft subject to this ESF includes some installations which use a specific edge-fill material applied on a 
specific aluminium honeycomb sandwich panel, and which have been shown not to pass the 12-second 
vertical Bunsen burner flammability test outlined in CS 25, Appendix F, Part I, paragraph (a)(1)(ii) and 
paragraph (b)(4). During testing of ten (10) specimens, all passed the burn-length requirement of the edge-
fill. [Note: For certification, all large interior panels are tested separately, without edge-fill or other edge 
protection, as cut-sections to the 60-second vertical test prescribed by Appendix F to CS 25, Part I, paragraph 
(a)(1)(i) and paragraph (b)(4).]. 

The proposal reflects a specific recommendation from a Working Group reporting to the Aviation Rulemaking 
Advisory Committee (ARAC) Transport Airplane and Engine (TAE) Subcommittee. Per the ARAC  tasking, a 
Materials Flammability Working Group has made recommendations to the ARAC through the TAE 
Subcommittee regarding the FAA’s approach to update, reorganise and improve the level of safety 
requirements for the flammability of materials for transport category airplanes. Among these 
recommendations was a proposal that “Vertical Bunsen burner tests should only measure burn length (but 
still require that materials self-extinguish, including drips/puddles).”  

 

                                                      

1 In case of SC, the associated Interpretative Material and/or Acceptable Means of Compliance may be published for 
awareness only and they are not subject to public consultation.  
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Considering all the above, the following compensating factors providing an Equivalent level of Safety  are 
proposed: 

 

Equivalent Safety Finding to CS 25.853(a) Amdt 14 and CS 25.855(d) Amdt 14 

Use of Reduced Vertical Bunsen Burner Flammability Requirements for Interior Materials 

Elimination of the after flame time requirement of the vertical Bunsen burner test, coupled with the testing 
criteria and design features provided below as compensating factors, will provide an equivalent level of safety 
compared to full compliance with CS.25.853(a) at Amendment 14 and CS.25.855(d) at Amendment 14: 
 
 

1. When using the test method provided in Appendix F, Part I, paragraph (a)(1)(ii), the results of the 12-
second Vertical Bunsen Burner (VBB) tests of the edge-filled panel shows that the tested specimens 
are self-extinguishing (not later than 30 seconds after removal of the flame), that there are minimal 
to no measurable burn length, and that no flaming drips are observed;  

 
2. The result of testing to DOT/FAA TC-12/10, Appendix Z, Item 33, Edge Potting tests [Ref 1], “Foam 

Block” test, simulating an intermediate scale fire and testing edge-filled panel configurations (edge 
face-down/horizontally, and edge face-out/vertically, and edge face-out at a 65-degree angle) with 
the panels edges exposed to the foam block fire threat, shows acceptable pass/fail results for the self-
extinguishing time (not to exceed 30 seconds) and the burn length (no propagation beyond 2-inches 
from the area of direct flame impingement from the fire source); 

 
3. The results of testing of the edge-filled panel edge in the as-installed orientation using a Vertical 

Bunsen Burner applied for 60 seconds show that the specimens are self-extinguishing (0.0 seconds), 
that the burn-width is less than 1-inch wide post-ignition (no horizontal propagation), and that there 
is no flaming drips; and 

 
EASA has accepted the FAA PS-ANM-25.853-01-R02 as method of compliance. Also EASA is participating to the 
bilateral rulemaking activities regarding an updated Appendix F and consequently CS/FAR 25.853 requirement.  

The following FAA report DOT/FAA/TC12/10 Appendices are used as background to this ESF to support using 
the Foam Block test: 

APPENDIX Z—ITEM 33: EDGE POTTING AND/OR EDGE FOAM 

APPENDIX AA—ITEM 42: BONDED INSERTS 

APPENDIX BB—ITEMS 43a-f: BONDED JOINTS 

In PS-ANM-25.853-01-R02, Reference No. 24, Bonded Joints, Option #4, the combination of Foam Block test 
and the reduced Vertical Bunsen Burner requirement (ie- burn length and drip extinguishing time only) is an 
acceptable means of compliance for panel adhesive bonded joints. 
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Although PS-ANM-25.853-01-R02, Reference No. 23, Edge potting, does not provide this option, the Appendix 
Z referenced in the policy statement, and above, does contain the same Foam Block test method as part of the 
overall test program.  

EASA considers the Foam Block test is also an acceptable means of compliance for Edge-filled panels is based 
on comparison of the “outside” bonded panel joint to the subject edge-filled panels. Both of the configurations 
have bare materials (ie- adhesive, and edge-fill, respectively) directly exposed to the Foam Block fire threat.  

 


