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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.136188

FAQs:
Aircraft operations - Restrictive measures Russia, EU restrictive measures against

Russia

Question:

What happens to the dry- and wet-leasing arrangements and code-
sharing agreements between the EU air operator certificate (AOC) holders
and Russian aircraft operators?

Answer:

In line with Article 3d(1) of Regulation (EU) No 833/2014, it shall be prohibited for
any aircraft operated by Russian air carriers, including as a marketing carrier in
code-sharing or blocked-space arrangements, or for any Russian-registered aircraft,
or for any non-Russian-registered aircraft that is owned or chartered(?) or otherwise

controlled1) by any Russian natural or legal person, entity or body, to land in, take
off from or overfly the territory of the European Union.

Accordingly, such leasing agreements should not be approved by National
Competent Authorities (NCAs) in accordance with Regulation (EU) No 965/2012. In
addition, any existing wet-lease or dry-lease approvals or code-sharing agreements
with aircraft operators of Russia or with respect to aircraft registered in Russia
should be revoked or terminated, as applicable. It is also prohibited under Article
3c of Regulation (EU) No 833/2014 to lease (supply) aircraft to Russian entities or
for use in Russia.

Note 1: The concept of ‘control’ is understood in the ‘economic’ or ‘financial’ sense
and not in the ‘technical’ or ‘operational’ sense (cf. para 48 of Judgement of the
General Court Case T-233/22).

Note 2: The EU aviation law does not define ‘aircraft charter’. Member States
authorities should apply the definition of ‘charter’ in accordance with their national
legislation and relevant international agreements.
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