
FAQ n.21806

FAQs:
ATCO Licensing, Regulations

Question:
Why is there a difference in the requirements on the responsibility for undertaking
assessment of previous competence in ATCO.B.010(b) compared with ATCO.B.001(d)
and ATCO.B.005(e) and how should the difference be interpreted? Some say that the
assessment could be conducted by a unit training organisation, while others are of the
opinion that the assessment and if needed, additional rating training is to be done by an
initial training organisation.

Answer:
The purpose of not referring to initial training organisations in ATCO.B.010(b) is to leave some
flexibility and to allow the possibility also for a unit training organisation to perform the
assessment. Recognising that in most cases an initial training organisation would be in best
position to perform the assessment of previous competence, it needs to be taken into
consideration that training for rating endorsements is often conducted by unit training
organisations. As the privileges of the rating endorsements are associated with the rating in
question, the unit training organisation could also be suited to evaluate the previous
competence. In any case, in accordance with AMC1 ATCO.B.010(b) the assessment should be
based on the requirements set out in Part ATCO, subpart D, Sections 2 (initial training
requirements).

Having considered the above mentioned, the competent authority should evaluate, which 
training organisation under its supervision is eligible to perform the assessment of previous
competence taking into account amongst others the requirements of AMC1 ATCO.B.010(b).

The result of the assessment of previous competence may evidence that there is a need for a
training ‘course’ to recuperate an adequate level of skills to enable the applicant starting unit
training. In this case, it is up to the Training Organisation performing the assessment to decide
what the training needs are depending on the results of the assessment of previous
competence. This may also include Initial Training, if the gaps identified so require.
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