
FAQ n.19096

FAQs:
OJT (On the Job Training) for a Part-66 licence, Part-66, Continuing Airworthiness,
Regulations

Question:
(OJT) What is the meaning of the following statement in Part-66 Appendix
III, Section 6: “The final assessment of the completed OJT is mandatory
and…”?

Answer:
The completeness of the whole OJT process shall be assessed. The intent of the
requirement is not to suggest that:

there should be an assessment performed by the assessor on top of every task
monitored by the supervisor; and/or
at the very end of the OJT programme, there should be a comprehensive
hands-on assessment of the candidate on a real aircraft as an additional and
ultimate evaluation

All report(s) or feedback from the supervisor(s) having monitored every actual job
task performance or any other source of information (use of manuals and
procedures; observance of safety measures, warnings and recommendations;
adequate behaviour in the maintenance environment), the designated assessor
should be in a position to:

ensure that the OJT procedure was fully met (in terms of objective and
content); and
check that the competence of the candidate was positively assessed.

In case of doubt, the assessor may decide to proceed him/herself to an additional
evaluation of the candidate or perform a gap analysis when the OJT procedure is
not fully met such as an insufficient number of tasks or diversity of tasks or unclear
supervisor’s report regarding the candidate’s performance. The supervisor should
not sign the actual task if the person did not achieve the required competence in
safe task performance.

Note: It is worth being reminded here that OJT addresses:
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the first type rating in a (sub)category of aircraft; and
subsequently addresses young mechanics (e.g. “newcomers”) or mechanics
having no experience in that new (sub)category of aircraft (e.g. extension of
the license).

AMC to Section 6. of Appendix III to Part-66 gives more clarification about the
assessment process and the function of the assessor:

“It is sufficient that the completion of individual OJT tasks is confirmed by the
direct supervisor(s), without being necessary the direct evaluation of the
assessor”, and
“The function of the assessor, as described in Section 6 of Appendix III to Part-
66, is to conduct the final assessment of the completed OJT. This
assessment should include confirmation of the completion of the required
diversity and quantity of OJT and should be based on the supervisor(s) reports
and feedback”.

It is left to the decision of the competent authority how to comply with this
requirement: the AMC as suggested by the Agency aims at avoiding additional
burden, duplication or over-regulation while proposing a simple final evaluation
process.
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