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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.19390

FAQs:
Permits to Fly, General Aviation

Question:
When do | need a Permit to Fly?

Answer:

A Permit to Fly (PtF) may be needed when your aircraft does not meet, or has not yet been
shown to meet, the applicable airworthiness requirements and, as a result, cannot hold or be
issued a valid Certificate of Airworthiness (CofA) or Restricted CofA, although it is capable of
safe flight under defined conditions. In this case, a PtF may be obtained when the aircraft
needs to fly for various possible flight purposes, as listed under Part 21.A.701 and related
Guidance Material, subject to approval of associated Flight Conditions (FC).

More information on PtF and FC is published on the EASA website and in the EASA procedure

Also note that the responsible EASA Member State of Registry can also grant an exemption to
allow an aircraft to fly without a valid (R)CofA under the provisions of Article 71 of the Basic
Regulation (Regulation (EU) 2018/1139), if it finds that the conditions of this article are met.
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