
FAQ n.136156

FAQs:
Common Issues - Restrictive measures Russia, EU restrictive measures against
Russia

Question:
Is it allowed to execute contracts that have been concluded before the
adoption of the sanctions (e.g. deliveries with EASA Form 1, Form 52)?

Answer:
Yes. Article 3c(5) of Regulation (EU) No 833/2014, as amended by Regulation (EU)
2022/328 allows that, with regard to the goods listed in Annex XI, namely aircraft,
spacecraft, and parts thereof, the prohibitions listed in paragraphs 1 and 4 of that
article, shall not apply to the execution until 28 March 2022 of contracts concluded
before 26 February 2022, or ancillary contracts necessary for the execution of such
contracts.

The wind down provision applies to subsections 1 and 4 only. It does not apply to
paragraphs 2 and 3, which cover inter alia overhaul, repair, inspection,
replacement, modification or defect rectification of an aircraft or component, with
the exception of pre-flight inspection, in relation to the goods and technology listed
in Annex XI, directly or indirectly, to any natural or legal person, entity or body in
Russia or for use in Russia.

Provided an insurance contract was concluded before 26 February 2022, insurance
services for the sale, supply, transfer or export of goods and technologies listed in
Annex XI are not subject to restrictions until 28 March 2022. On the other hand, the
prohibition of insurance and reinsurance in subsection 2 applies as from 26
February 2022.

Furthermore, it should be noted, that many aviation products may also be impacted
by the prohibition on sale and supply of dual-use goods, as foreseen in Article 2 of
the Regulation (EU) No 833/2014.
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