
FAQ n.136915

FAQs:
Operation of unmanned aircraft - Restrictive measures Russia, EU restrictive
measures against Russia

Question:
Is it allowed for a Russian citizen to fly an unmanned aircraft system
(UAS) for an operator registered in the European Union? Does it matter
whether they are resident in a Member State or Russia?

Answer:
Russian citizens, as employees (or similar), are permitted to fly a UAS for the
benefit of operators that are not subject to the sanctions. It does not matter
whether those Russian citizens have a residence in the European Union or not.

However, Russian citizens are not allowed to fly Russian-registered UAS or non-
Russian registered UAS that are owned or chartered(2) or otherwise controlled(2) by
a Russian natural or legal person, entity or body. This means, for example, that
Russian citizens cannot fly their own UAS in the European Union or use a UAS
operated by an EU company or a company from a third country which is controlled
by a Russian natural or legal person.

Note 1: The concept of ‘control’ is understood in the ‘economic’ or ‘financial’ sense
and not in the ‘technical’ or ‘operational’ sense (cf. para 48 of Judgement of the
General Court Case T-233/22).

Note 2: The EU aviation law does not define ‘aircraft charter’. Member States
authorities should apply the definition of ‘charter’ in accordance with their national
legislation and relevant international agreements.
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Link:
https://www.easa.europa.eu/en/faq/136915
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