
FAQ n.112804

FAQs:
COVID-19 - Continuing Airworthiness, Continuing Airworthiness, Regulations

Question:
Is there any possibility to temporary extend the validity of NDT personnel
certification due to coronavirus (COVID-19) crisis?

Answer:
According to the industry standard EN4179, recognised by the EASA via AMC
145.A.30(f) and AMC M.A.606(f) to be used for qualification of NDT personnel, the
NDT personnel Level 1, 2 and 3 shall be recertified every 5 years. No flexibility is
given by EN4179 to deviate from the specific requirements of EN4179, Chapter 8
related to the recertification of NDT personnel process.
 
Due to the extraordinary worldwide coronavirus crisis, the recertification
requirements might not be fulfilled (examinations). Other impacted processes can
be “annual maintenance” and “vision examination” which invalidate the
certification if not performed on time.  
 
In these circumstances, the Agency recommends the organisation to agree with the
Competent Authority a deviation from the organisation’s procedure (e.g. in case of
Part-145 to use the normal concession process - deviation from an approved
exposition (MOE) for a limited period of time) in case of a need to temporary extend
(without fulfilling the normal requirements) the validity of NDT personnel
certification, annual maintenance and/or vision examination. The organisation
should contact their Competent Authority surveyor and agree on mitigating
measures depending on the extent of the concession needed (e.g. EN4179 para.
8.3.2, second and fourth bullet points could offer grounds for mitigation
measures). 
 
For standardisation reasons, it is recommended that each National Aerospace NDT
Board (NANDTB) together with the corresponding Competent Authority establishes
the general scenario to be followed by the organisations (e.g. by an information
notice on the NANDTB website or by e-mail etc.). This will be further adapted to the
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specific case (e.g. in the case of a Part-145 organisation with D1 rating additional
mitigation measure could be taken for the NDT personnel who is also certifying
staff).

Same principles can be applied by Part-21 Subpart G and F organisations having
the NDT personnel qualified/certified i.a.w. EN 4179 when applying the GM
21.A.145(a) or GM No 2 to 21.A.126(a)(3).
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