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IDENTIFICATION OF ISSUE: 
[Applicant] has applied for EASA approval of a XXX Interior Installation, utilising for some seat 
installations adapter plates or other forms of new interface structure between the seat and the 
existing aircraft floor. The intent of this CRI is to ensure a similar level of safety as would be achieved 
by the installation of the same seat to the original type design standard of seat track and floor.    
 
There is evidence that typical aircraft floor structure will deform under minor crash conditions, so the 
requirements for seats under emergency landing dynamic conditions have consequently been 
developed to prevent detachment of the seat under floor deformation and for the seats to help absorb 
the energy developed in crash conditions. The 10° roll and 10° pitch required by CS 25.562 therefore 
helps ensure that the seat and the floor attachments will be designed to accommodate deformation.  
 
Introducing a stiff adapter plate can move the problems created by floor deformation from the seat to 
track interface to the adapter to floor interface. The same level of safety is appropriate for the 
occupant of the seat whether it is installed in the aircraft with or without an adapter plate. The floor 
structure itself is not subject to the dynamic requirements of CS 25.562, therefore when additional 
structure such as an adapter plate is introduced to fix the seat to the floor it is very important to 
determine if that structure should be considered as part of the seat or part of the floor. The installation 
of any interface between the existing floor and the seat should not create a weak element between 
the seat and the existing airframe. This has successfully been assured for many VIP, first class and 
business class seat installations by testing the adapter with the seat according to the requirements of 
CS 25.562. 
 
EASA accepts means of compliance for adapter plates based on FAA AC 25.562-1B, which allows 
classification of seat adapters as plinths or pallets. Plinths are subject to CS 25.562 compliance and 
pallets (traditionally defined as large adapters) are not, except for the attachment of the seat to the 
pallet. FAA Policy Memo PS-ANM100-2000-00123 suggests it may also be possible to classify some 
smaller adapters as an integral part of the floor as follows: 
 
 
 
 



[Applicant] CRI: C- xx 

Seat to Floor Interface Structure Issue: Draft 
 Page: 2 of 4 

 

 “Generally speaking, adapters of the size that contain a single row of seats (whether they are 
individual seat places or a common assembly), and mount into seat tracks, should be treated as part 
of the seat for purposes of certification in accordance with § 25.562. Larger, or more integrally 
mounted adapters, should be assessed to determine whether they should be treated as part of the 
floor for purposes of certification in accordance with § 25.561.” 
 
To treat an adapter or other new interface structure as part of the floor when it does not appear to 
be similar to conventional floor structure, the applicant must substantiate that the adapter plate or 
any other structure installed between the existing floor and the seat attachment will not constitute 
a weak element under minor crash conditions. As also stated in the FAA policy memo, the issue is 
whether the critical interface is between the seat and the adapter, or between the adapter and the 
aircraft. No further detail guidance is provided in the FAA Policy Memo to assist with the 
assessment required to make the classification of an adapter as part of the floor. 
 
Where the proposed floor design utilises a plate above the existing floor or otherwise significantly 
differs in concept from the type design’s existing methods of floor construction, geometries and 
utilisation of load paths, it is not adequate to rely on compliance with CS 25.561 alone, to determine if 
the adapter plate may be considered as part of the floor. EASA has therefore developed some 
general guidance on an acceptable process to use in these circumstances. EASA does not intend to 
request a complete crash scenario evaluation, but requires evidence that the adapter plate and 
associated new under floor structure will not degrade the level of protection compared to that offered 
by the seat if it were installed directly on the existing OEM seat track and floor construction. For the 
adapter plate to be considered sufficiently integrated to be part of the floor, the adapter plate should 
be capable of accommodating floor deformation and be able to safely react and distribute the seat 
loads into the aircraft.  
 

 

EASA POSITION (Issue 1 dated xxxxx) 
There are three options provided for the seat to floor interface with corresponding means of 
compliance. In each case the applicant is requested to show that any interface between the existing 
floor and the seat will not create a weaker element between the seat and the existing airframe than 
would exist for a CS 25.562 compliant seat attached directly to the standard floor e.g. seat track. 

 
Acceptable means of assessing seat installations using adapter plates and floor modifications 
to determine the substantiation approach required for certification:  
 
Option 1  

- The adapter is classified as a plinth following AC 25.562-1B.  
- Compliance with CS 25.561 & CS 25.562 must be shown.  
- The plinth must be tested as part of the seat according to CS 25.562. 
- Guidance of AC 25.562-1B and CS-25 AMC 25.307 may be used to reduce the 

number of tests based on design similarity.  
 

Option 2  
- The adapter is classified as a pallet due to its size following AC 25.562-1B.  
- The seat and its attachments to the pallet only are tested according to CS 25.562 
- The pallet is justified against CS 25.561  

 
Option 3  

- The new seat to floor interface structure is proposed to be classified as an integral part 
of the floor based on one of the methods described below. 

- If classification as part of the floor is agreed with the Agency, the seat and its 
attachments to the new structure are tested according to CS 25.562 and compliance to 
CS 25.561 is shown for the whole installation.  
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Acceptable methods to be used in support of Option 3, allowing classification of new seat 
to floor interface structure as an integral part of the floor structure: 
 
Method 1 A design review showing the new floor design for seat installation uses the same or 

equivalent design principle as the original floor provided in the Type Design. If the 
pre-existing floor design used seats directly attached to seat track independently of 
the floor panel then the introduction of a structural floor panel to which a seat is 
attached would represent a change in design philosophy and a different method 
(e.g. 2 or 3) would need to be used to support Option 3. 

 
Method 2 A detail design review showing the level of integration of the plate to the floor, 

including the redundancy and strength of the attachments are acceptable to the 
Agency based on the experience of the applicant and the Agency with similar 
designs.  

 
Method 3 Analysis supported by test. This method is not a requirement, being at the option of 

the applicant; nor does it infer the need for multiple tests as may be necessary 
under Option 1. If selected as a method, the evaluation should address the most 
critical installation as agreed with the Agency. If successful, this assessment will 
allow the applicant to justify a family of interface designs to be integral floor 
structure provided they remain similar in design and load level. 
If neither Method 1 nor 2 is applicable, further evaluation of the adapter plate and 
attachments may be performed by the applicant according to a plan agreed by the 
Agency to determine if the adapter can be considered integral to the floor. Analysis 
supported by test should be performed accounting for floor deformation and the 
stiffness of the seat (10° pitch and 10° roll maximum, unless the existing floor 
design is shown to fail sooner) combined with the 16g seat test measured peak 
dynamic load applied statically. The contribution of the new interface structure to 
the stress levels of the existing floor structure during floor deformation should be 
evaluated first. The strength of all new attachments must be evaluated in a rational 
or conservative manner considering local out of plane bending effects and detailed 
load distributions in bolt groups. It should be noted that unless the analysis is 
demonstrably conservative by comparison to similar designs, testing will be 
required as previous investigations have shown that analysis alone of adapter plate 
interface attachments can be unreliable.  

 
General 
 
When assessing the design the following points should be considered by the applicant and the 
Agency. 
 
The modified structure may be evaluated using AMC 25.307 to categorise the structural elements as 
new, similar-new or similar.  Comparison can be to the existing TCH floor design (Method 1) or to 
designs that the applicant has previously substantiated according to methods 2 or 3.  
 
An adequate number of appropriately distributed attachments between the adapter plate and the 
aircraft floor structure must be provided to assure that the additional structure behaves as an integral 
part of the aircraft floor. The appropriate number, strength and degree of redundancy of the 
attachments will depend on the design of the adapter plate and positioning of the seats on the plate.  
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Method 3 is not providing an alternative means of compliance with CS 25.562(b) even if the 
evaluation borrows from the concepts of that requirement. Some may question whether this 
approach to the classification of the adapter could also be used to also show compliance with CS 
25.562. However, if an adapter is classified as a plinth then there are other considerations to be 
made before static analysis and test of the adapter plate can be used in place of dynamic test. 
EASA has accepted static testing of some forms of plinth in support of compliance of certain seat 
installations with CS 25.562(b) under the control of a CRI and may develop more guidance 
material on that subject in the future. EASA has not adopted FAA Policy Memo PS-ANM100-
2000-00129, Acceptable Interim Approach for Near Term Executive Interior Deliveries for Multiple 
Single Seats Mounted to an Adapter-Plate.   
 
Clearly a considerable degree of engineering judgement is required when making the classification of 
the structure and when there is any doubt about the capability of the proposed adapter design to act 
as an integral part of the floor it will be classified as a plinth and dynamic testing of the seat and 
adapter plate together will be required according to the normal practice of CS 25.562(b) and AC 
25.562-1B. 
 
 

[APPLICANT] POSITION (Issue xxx):  
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