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Question for Certification   
1. For post-TC activities on European products certificated 

prior to 28 September 2003, will EASA  retain the former 
JAA team or sub-contract the task to the authority of the 
state of design?  

 

 

2. Status of EASA Policy on Airworthiness Directives (AD) and 
distribution of ADs by EASA 
The AEA request an update on this issue, which was 
raised by AEA and ABIP at various occasions. 

 

AD List will be published soon 

 
3. Alternate Method Of Compliance (AMOC) from FAA:  

How does EASA see the possibility of using an FAA issued 
AMOC, in the cases where the FAA is the type certificate 
owner's authority, without any other approval / 
acceptance by EASA or NAA? 

 

Decision 2/2003 set up the conditions for EASA automatic 
recognition of ADs issued by third countries. 
 
This decision does not quote explicitely AMOC, therefore 
AMOCs can not be automatically accepted by EASA. 
Nevertheless, it could be envisaged due to the similarity of 
nature of AD and AMOC. It will be further explore and 
clarify. 
 
Amendment to the above decision would be needed to 
enable the  automatic process for AMOCs. 

4. ED Decision 2004/01/RM dated 09/01/2004 regarding on 
the acceptance of design changes and repairs to products 
designed in the United States of America Major Level 2 
and minor changes to the design of products for which the 
United States of America are State of design and for which 
a certificate has been issued or defined in accordance with 
the provisions of Article 2 of the Commission Regulation, 
are automatically accepted by the Agency when approved 
by the Federal Aviation Administration (FAA) in accordance 
with the procedures of an agreement in force between a 
Member State and the United States of America.  

 
In which document or from which other source can an 
operator find if a change is Major Level 1 or not (Major 
Level 2 or Minor)? 

 

TC holder documentation, or FAA 
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Certification procedures 
 

 

5. Can EASA confirm whether certification procedure principle 
documents (products and organizations) have been 
adopted by the Management Board and, if so, provide the 
final versions of these documents? 

See presentation 
MB has adopted these principles called Product Certification 
Procedures and Organisation Certification Procedures. 
They will be placed on the website, probably under 
Management Board where also the minutes and other MB 
decisions have been published. 

6. How will EASA organize the drafting of, and consultation of 
industry on, detailed certification/validation procedures? 

See presentation 
Certification Managers have been allocated to draft these 
Procedures. Since industry had its input in the higher level 
procedures adopted by MB, these detailed procedures are 
more considered as our working procedures. 
We do realize that they affect applicants, and we will make 
a short consultation to industry once we have developed 
mature drafts. 

7. Where existing JAA team members (particularly PCMs) do 
not join EASA is there a plan to train / familiarize 
replacement staff? 

No. Training of PCMs and certification specialists (Team 
Member) will remain the responsibility of the respective 
employer. Sufficiently trained personnel will be a key 
condition for the accreditation of National Aviation 
Authorities and Qualified Entities. However, EASA will 
develop a general Training concept in order to offer training 
possibilities for industry and qualified entities. 

8. Will EASA (as a member of JAA) confirm its agreement to 
follow the FAA-JAA Type Validation Procedures (TVP) , as 
on-going certification programes are being conducted in 
accordance with these principles? 

 

It has already been confirmed through the Community 
agreement to continue the existing BASA_IPA (signed 
before 28.09.03). 

9. Certificate Numbering System When the EASA new 
numbering system will be defined? 

For organisation approvals it is already defined by means of 
decision No 2004/4/RM of 7 April. 

10. Can it be confirmed that the new numbering system will be 
for new approvals only?  If existing approvals are also 
affected, is a sufficiently long transition period foreseen 
with possible dual use of both the former and new 
approval numbers? 

No, it is also applicable to the renewal of existing approvals. 
The transition is till 28-9-04 for 21 approvals and 29-11-04 
for maintenance approvals 

11. What will be the effectivity date? 
NOTE: AECMA through a specific letter to the EASA raised 
the Industry concern on the burden created by a new 
numbering system and is strongly requesting an EASA 

It is already effective. The AECMA leter was discussed with 
AECMA rep and it was also formally answered. 
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solution minimizing the subsequent impact. 
12. Organization Approved listing  

Will the Agency issue and maintain the list of all approved 
Organizations with the basic information relative to the 
Approval? 

A database will be set up. The parameters to be put in the 
database are not yet defined. 

13. National Variants  
Can EASA confirm on behalf of the European Commission 
the complete elimination of the National variants (former 
ANDRs)? If not, when will the conclusion of procedures 
initiated by some authorities under article 10.3 of Basic 
Regulation be concluded and made public? 

See below 

14. Will a list of the current National Variants be generated by 
EASA with the defined program to eliminate them? If not 
who has the responsibility to eliminate the current National 
Variants on a timely manner? 

It is the intention that National Variants will be eliminated.  
These come into the categories not only of the former 
ANDRs, but also AADs (Additional Airworthiness Directives), 
ARIs (Additional Requirements for Import) and others.  If 
NAAs currently retain these (invoking Article 10.1, rather 
than 10.3), they must justify their actions to the 
Commission, who determine whether the cases are agreed 
or not, by reference to the Agency.  If agreed, these will 
apply to all similar types in the EU; if EASA does not agree, 
they must be withdrawn by the originating MS, or 
infringement action will commence.   
Article 10.3 is currently used by MS to grant temporary 
national approvals to applications where EASA approvals 
are pending.  As EASA staff numbers increase, the use of 
this is expected to reduce. Article 10.3 approvals are 
essentially temporary and, in keeping with the spirit of the 
Article, are naturally time-limited 

15. In the mean time how TC holders and potential customers 
can be informed about the applicable type design for 
required conformity of individual aircraft in each of the 
member States (issuance of certificate of airworthiness)? 

The process of eliminating AADs and ARIs is currently 
underway, and is the responsibility of EASA.  Some of those 
proposed may, after detailed assessment, be retained by 
EASA, and these will then be applied to all applicable types 
in the EASA MS.  These will be cases where application of 
the AADs or ARIs may be necessary to maintain compliance 
with the Essential Requirements of Annex 1 to Regulation 
1592/2002.  These will be notified in a way to be 
determined, but there may be a public consultation before 
they are applied. 
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16. Authorities / Industry teams Will the previous JAA 
Sectorial Teams (Certification, Operations, Rulemaking, 
Maintenance, etc...) continue? 

These are JAA and not EASA Teams. Therefore it is up to 
the JAA to decide if they wish to continue. As member of 
the JAA, EASA may decide to participate if deemed 
necessary. 

17. If not, with which kind of teams EASA and Interested 
Parties will be able to discuss and work on common 
issues? 

EASA consultative bodies are ABIP, AGNA and SSCC. 
Additionally and in accordance with the MB decision 
concerning products and organisations certification 
procedures EASA will set up “panel of experts” to provide 
advice on technical certification principles and opinions on 
the interpretation of implementing rules. 
If deemed necessary, industry is free to organize 
themselves in order to have sufficient exchange of views. If 
requested, EASA may attend industry meetings in order to 
exchange views and to answer frequently asked questions. 

18. Is it any intent to plan specific/periodic meetings with 
dedicated sectors of the Industry (i.e.: with Manufacturers, 
with Operators...)? 
Reminder: this was existing in the former JAA system 
(JBM for instance) and was useful to address more in 
detail than in the current "forums" some specific concerns 
of a given industry sector 

No. However, it is the main objectives of EASA to establish 
strong communication and information links with its 
partners and customers. Therefore, EASA is willing to 
contribute to meetings with dedicated sectors of the 
industry 

19. Ballons What are the steps to take in order  to finalise CS 
31, and what has been made of the draft  provided by 
manufacturers in early 2003, what are the barriers 
preventing EASA to implement CS 31 

 

 

20. EASA shall proceed with the amendment of part 21 
proposals of the ballon industry 

 

21.  The Rule making department shall be kept out  from the 
definition of certification basis, either 1592 is put in force 
and we continue with national airwortyhiness 
requirepment (1592 art 8.2) 

 

22. : What about giving NAA authorisation to work out type 
certification with applicants and NAAs until EASA can take 
over the work 

Technically speaking, CS-31 cannot be used as a 
certification basis until it has been adopted by EASA.  
However, the Agency understands the urgency in this 
matter so is following an interim procedure to allow 
certification work to proceed:  Draft CS-31 is being 
proposed as a ‘Special Condition’ in accordance with Part 
21A.16B.  This is subject to public consultation, and the 
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first application of this process was put on the EASA website 
on 19 April. The public consultation is 3 weeks, after which 
all comments received will be considered by the Balloon 
‘Panel of Experts’ and the issue decided upon by the 
Agency.  The Panel of Experts has already been formed and 
consists of key members of the NAAs who drafted CS-31, so 
this issue is in good hands.  Once agreed, the Special 
Condition does not need to be consulted again for this type 
(in this case Hot Air Balloons), but the process would have 
to be repeated for different concepts such as tethered gas 
balloons.  Again, this would only have to be done once 

23. Alternative procedures to CS 31 The ‘alternative procedures’, whereby balloon 
manufacturers do not need DOA (Part 21A.14(b)) has 
already been agreed for the first applicant, and allows a 
continuity of pre-EASA activities into the future for well-
established manufacturers and experienced Authorities.  In 
the longer term, it would be ideal (but not essential) for all 
manufacturers of aircraft to have the appropriate design 
approvals 

 


