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SUBJECT : Photoluminescent Symbolic Exit Signs 

REQUIREMENTS incl. Amdt. : CS 25.812(b)(1)(ii), CS 25.812(i) Amdt. 26 

ASSOCIATED IM/MoC1 :  Yes☐ / No ☒ 

ADVISORY MATERIAL : N/A  

 

 

INTRODUCTORY NOTE: 

The following Equivalent Safety Finding (ESF) has been classified as important and as such shall be subject to 
public consultation in accordance with EASA Management Board decision 12/2007 dated 11 September 2007, 
Article 3 (2.) which states: 

"2. Deviations from the applicable airworthiness codes, environmental protection certification specifications 
and/or acceptable means of compliance with Part 21, as well as important special conditions and equivalent 
safety findings, shall be submitted to the panel of experts and be subject to a public consultation of at least 3 
weeks, except if they have been previously agreed and published in the Official Publication of the Agency. The 
final decision shall be published in the Official Publication of the Agency." 

 

IDENTIFICATION OF ISSUE: 

The current CS 25.812(b)(1)(ii) requires that: “Each passenger emergency exit sign required by CS 
25.811(d)(3) must have red letters on a white background or a universal symbol, of adequate size (See AMC 
25.812(b)(1)). These signs must be internally electrically illuminated or self-illuminated by other than 
electrical means and must have an initial brightness of at least 1.27 candela/m2 (400 microlamberts). The 
colours may be reversed in the case of a sign that is self-illuminated by other than electrical means.” 

Also, in accordance with CS 25.812(i): “The energy supply to each emergency lighting unit must provide the 
required level of illumination for at least 10 minutes at the critical ambient conditions after emergency 
landing.” 

A common need exists to use such signs on moveable class dividers (MCD) that prevent fore and/or aft 
vision to electrically illuminated exit signs. 

Due to the practicalities inherent in achieving the easy movement of MCDs in different aircraft 
configurations, self-illumination technology has been selected by the applicant in a current project. The 
photoluminescence technology is already used in other areas of design by industry (e.g. floor path 
marking).  
Photoluminescence technology does not fully comply with certain parts of CS 25.812(b)(1)(ii) and 25.812(i). 
 
  

 

1 In case of SC, the associated Interpretative Material and/or Means of Compliance may be published for awareness only 
and they are not subject to public consultation.  
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The non-compliances can be summarized as follows: 

1. CS 25.812(b)(1)(ii) requires that some of the areas of the sign be white. 

The color appears pale yellow in normal ambient light levels and appears glowing pale green in low 
ambient light levels. 

2. CS 25.812(b)(1)(ii) requires that the illuminated sign has “an initial brightness” of at least 1.27 
candela/m2 (400 microlamberts)”. 

Photoluminescent material meets this requirement, but the initial brightness is dependent on cabin light 
intensity and charging duration. Also, for the universal symbol signs, the green areas are opaque (no light is 
emitted by the sign). Similarly, for the language based signs the red areas are opaque. 

3. CS 25.812(i) requires that the “energy supply” to the sign “must provide the required level of 
illumination for at least 10 minutes at the critical ambient conditions after emergency landing”. 

Compliance with this requirement is not obvious for a photoluminescent sign that shows a varying 
brightness level over time. 

 

Background to the Compensating Factors used 

The intent of CS 25.812(b)(1)(ii) is to provide a sign that guides the evacuee along the aisle up to an 
electrically operated exit marker or locator further down the aisle. 

The specification for the self illuminated signs to have an initial brightness of 1.27 candela/m² has been 
developed for the radioactive "Tritium" signs as they degrade over time. The output of the 
photoluminescent signs depends on the charging level which itself depends on the duration and the 
intensity of the charge. The means to charge the photoluminescent sign is to expose it to ambient light, 
which is mainly supplied by the cabin lighting. When sufficiently charged, the photoluminescent sign does 
meet the initial brightness requirement of 1.27 candela/m2 (400 microlamberts) as stated in the CS. 

To achieve this, the signs must receive an appropriate amount of charge, based on a combination of light 
intensity (lux level) and charging duration. 

Therefore, a pre-installation lighting compliance check must be performed to determine the lux levels at 
the area of installation of the sign; when combined with the appropriate charging duration, the initial 
brightness requirement is met for the ‘first flight of day charge’. 

 

The intent of CS 25.812(i) regarding the level of brightness to be supplied for at least 10 minutes is to 
provide egress guidance during at least 10 minutes. The "energy supply" is the ambient light which must 
provide the charge necessary to comply with the specification. 

The sign needs to operate at emergency lighting levels and in normal cabin lighting for situational 
awareness. Photoluminescent exit signs provide this performance with the glowing areas providing better 
performance by giving greater uniformity of contrast between the opaque and light emitting areas. 

Photoluminescent signs, both the ones with conventional ‘EXIT’ wording and the ones with the universal 
symbol, are already used by the industry. Applicants may take credit from test results to substantiate that 
their design provides the necessary compensating factors for a safe use in the applicants aeroplane. As 
identified under item 3.f) of the below ESF, all limitations/conditions derived from the test results have to 
be respected.  
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In general the portions of the aisle where the MCDs obscure partially or fully the electrical exit locator signs 
depend on the size of the person moving towards the next exit. The aisle length where such MCD obscures 
the view on electrical exit locators is limited and most adversely affects the 95th percentile male population. 
This distance will decrease with the body size of the occupants. In addition to the potoluminescent exit 
sign, the flow of passengers will automatically guide to the next available emergency exit.   

 
Considering all the above, the following Equivalent Safety Finding is proposed: 

 

 

continued on next page 
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Equivalent Safety Finding to CS 25.812(b)(1)(ii), CS 25.812(i) at Amdt. 26 

Photoluminescent Symbolic Exit Signs 

1. Applicability 

This ESF may be applied to large aeroplanes. 

 

1.1 Affected CS 

CS 25.812(b)(1)(ii) and CS 25.812(i) at Amendment 26 

 

2. Equivalent Safety Finding 

In lieu of direct compliance with CS 25.812(b)(1)(ii) and CS 25.812(i), and provided that the below 
compensating factors are fulfilled, photoluminescent symbolic exit signs may be used on moveable 
class dividers (MCDs) that prevent fore and/or aft view on electrically illuminated exit signs in parts of 
the cabin. 

 

3. Compensating Factors 

 

a) The photo luminescent exit signs used on MCDs that prevent fore and/or aft view on electrically 
illuminated exit signs are easily legible by any passenger approaching along the aisle and after initial 
charging provide guidance to the emergency exits considering the maximum flight time plus at least 10 
minutes after a possible emergency landing at the critical ambient conditions. 
 

b) The minimum required charging time and lighting condition to ensure the initial brightness have to be 
established in the Aeroplane Flight Manual operating procedures. 
 

a)c) The background of the photo luminescent exit signs shall not decrease the legibility of the sign in 
comparison to a sign that is in compliance with 25.811(d). 

b)d) In an emergency evacuation situation, the electrical emergency lighting system shall be powered “ON” 
and provide a level of illumination which ensures that the photoluminescent exit signs are legible from 
the maximum viewing distance. In addition, testing conducted under worst case scenario conditions, 
i.e. no emergency lighting operational (black out), demonstrated an additional safety benefit provided 
by photoluminescent signs. 

c)e)  In case where MCDs obscure the view on electrical exit locators, information about the next 
emergency exit(s) will be provided to the passengers through photo luminescent exit signs on the MCD.  
The aisle length where such MCD partially or fully obscure the view on electrical exit locators shall not 
exceed 70% (for the 95th percentile male population) of the distance between two required electrically 
illuminated emergency exit locator signs [as per CS 25.811(d)(1 )]. 
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d) The acceptance of using photo luminescent exit signs for moveable class dividers is restricted to cases 
for which, at any cabin position, there is almost always a body attitude which partly or entirely removes 
the sight interference of the divider / bulkhead to a fully compliant exit sign. 

e)f) When credit is taken from photoluminescent sign supplier test results, the following limitations/ 
conditions derived from the supplier test results must be respected: 

- Minimum lighting conditions and exposure time for the charging of the photoluminescent sign 
considering also possible MMEL conditions.  

- The photoluminescent signs must be consistent with the existing emergency exit sign design 
(universal symbol signs / ‘EXIT’) 

- with conventional wordage will be installed in interiors configurations in which all electrically 
illuminated emergency signs are also designed with conventional wordage, written with the 
same language; 

- The photoluminescent universal symbol signs will be installed in interiors configurations in 
which all electrically illuminated emergency signs are also universal symbol signs, with the 
same symbolic design, i.e. running man in doorway; 

- The photoluminescent signs will be installed in locations where the viewing distance respects 
the worst case of tested viewing distance considering the maximum distance as defined in 
above point (e). 

Note: The viewing distance is measured, in plain view, from the face of the 
photoluminescent exit sign to the farthest point at which a person standing in the aisle 
would view the sign. This point will be no further than the next electrically illuminated 
exit sign over the aisle. 

  

 


