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From the commenter 
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published text is*:  

-Not requested; 
-Recommended; 
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EASA 

comment 
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EASA response 

 
NR  Name of the 

organisation 
commenting 

Section, table, 
figure 

Page 

1 Aircraft Completion 
Engineering (ACE) 

3.2. Guidance 
for Air Medical 

Services 

Page 6 of 8 ACE supports this clarification of the “loose items” 
which is welcome: 

 

“A clear segregation between installation provisions 
and the approved configuration should be provided. 

Equipment that may be brought on board together 
with or carried by the patient(s) can be considered as 

loose items under operators responsibility. If a 
passenger or crew member is not able to carry by 
him- / 

herself, a medical oxygen cylinder, (which is brought 
on board either on a stretcher or by a passenger), it 

cannot be considered as a loose item that can be 
safely stored without particular provisions.” 

 Not requested Noted Thanks for the positive feedback.  

2 
 
Aircraft Completion 
Engineering (ACE) 

3.2. Guidance 
for Air Medical 

Services 

Page 6 of 8 The last revision of the quoated FAQ’s is from 2014 
which questions their validity respected to this CM. 
Extract from the CM: 

“See also Frequently Asked Question on Dangerous 
Goods and in particular [link]: 

Q1: What are the rules for passengers using bottled 
oxygen on board an aircraft? 

Q2: What are the rules concerning the carriage of 
portable air concentrators (POC) on board? Can they 
be used during the whole flight?” 

Validity to be confirmed. Recommended Noted Thank you for your comment. The validity of these FAQ’s is 
confirmed.  

3 
 
Aircraft Completion 
Engineering (ACE) 

3.2. Guidance 
for Air Medical 

Services 

Page 7 of 8 For carriage of oxygen bottles, the wording is still 
ambiguous as it does not convey the need for 
certification of the bottle. Extract from the CM: 

“Provisions for carriage of oxygen bottles are 
supported by EASA when appropriately placarded: 

Provisions only. Not certified for use with pressurized 
Oxygen 

To remove this placard, the applicant should go 
through a Major Change application process with 
EASA.” 

Proposed wording : 

“When provisions for carriage of oxygen bottles (i.e. bottle rack 
alone) are certified, it should include the appropriate placard: 

"Provisions only. Not certified for use with pressurized Oxygen" 

To remove this placard, the applicant should go through a 
Major Change application process with EASA to certify the 
oxygen bottle system.” 

Requested Not Accepted Thank you for your comment. EASA considers it as implicit that: 

a) The Major Change to Type Certificate substantiation 
process will cover the Oxygen bottle. 

b) Applicants for such Major Change will note and consider 
‘CM-ECS-001 Minimum qualification standards for oxygen 
cylinders used on board aircraft’ as per the references in 
subject CM-CS-012. 
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4 Bombardier Section 3.2 6 of 8 The following statement needs improvement 
(double-negative): 

“If a passenger or crew member is not able to carry by 
him-/herself, a medical oxygen cylinder, (which is 
brough on board either on a stretcher or by a 
passenger), it cannot be considered as a loose item 
that can be safely stored without particular 
provisions.” 

It is understood that relatively large oxygen bottles that can be 
carried on board by a person do not require provisions for 
securing them; while dedicated portable oxygen bottle 
stowage provisions may not be required, items of mass in the 
passenger compartment must be secured by some means and 
the guidance should emphasize this. 

Recommended Partially 
Accepted 

Thank you for your comment. 

The comment is partially accepted. An improved wording was 
implemented in the post consultation version of subject CM. 

 

General remark:  

Guidance regarding the consideration of oxygen under operator 
responsibility is provided on the EASA Webpage through reference to 
Frequently Asked Question on Dangerous Goods (the link will be 
active in the final published version of the CM). It is currently not 
considered to provide additional guidance to operators. The 
suggested resolution may not cover all installation aspects (with or 
without stretcher) 

In contrast, in case of a Major Change application process with EASA, 
the suggested aspects are part of standard installation requirements 
per part 25.   

5 Bombardier Section 3.2 6 of 8 Additional information should be provided within the 
CM and not by using links to FAQ items, especially if 
the hyperlinks don’t work.  

Recommended statements in lieu of “Q2: What are the rules 
concerning the carriage of portable air concentrators (POC) on 
board? Can they be used during the whole flight?” 

Portable oxygen concentrators (POC) should be treated as 
PEDs and can be used during the whole flight provided there is 
a means to secure them during takeoff, landing and periods 
where turbulence necessitates they be secured. 

The means to secure the POC should allow the equipment to 
be used when the patient is seated or lying on a stretcher. 

The oxygen supply hose should be routed such that it does not 
pose a hazard to the patient or other persons during normal 
operations and emergency egress. 

Recommended Noted Thank you for your comment. It is not considered good practice to 
duplicate information in multiple places.  

Guidance regarding the consideration of oxygen under operator 
responsibility is provided on the EASA Webpage through reference to 
Frequently Asked Question on Dangerous Goods (the link will be 
active in the final published version of the CM). It is currently not 
considered to provide additional guidance to operators. The 
suggested resolution may not cover all installation aspects (with or 
without stretcher) 

In contrast, in case of a Major Change application process with EASA, 
the suggested aspects are part of standard installation requirements 
per part 25.   

6 Bombardier Section 3.2 7 of 8 The proposed placard text needs to be more clear: 

“Provisions only. Not certified for use with pressurized 
Oxygen” 

 

It seems unreasonable that stowage provisions would be 
limited to depleted oxygen bottles only and if this is the case 
then the text should be modified to limit the stowage of any 
pressurized bottle (in some cases pressurized air bottles may 
be carried on board for medical use). 

It is more likely that the intent is to make clear that medical 
oxygen equipment is “not certified for use as supplemental 
oxygen” in the context of the airworthiness standards or 
operating rules. 

Recommended Noted Thank you for your comment. It is considered that a placard on a 
fixture for oxygen bottles in clear view of the user stating ‘Provisions 
only. Not certified for use with pressurized Oxygen’ is self explanatory. 
The CM continues to state that ‘To remove this placard, the applicant 
should go through a Major Change application process with EASA.’ 

Compliance with requirements for supplemental oxygen is clearly 
outside the scope of this CM.  

Please refer to the section of the CM that states:  

The design of the stretcher installation shall typically comply with the 
following CS-25 paragraphs: 

<<..>> 

§25.1447 Equipment standards for oxygen dispensing units. 

In addition, section 1.2 ‘References’ mentions CM-ECS-001 - Minimum 
qualification standards for oxygen cylinders used on board aircraft 
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7 Bombardier Section 3.2 7 of 8 The following proposed statement needs clarification: 

“There should be assurance that excess drop down 
oxygen masks are still available in case of 
decompression if they are otherwise hidden by a 
stretcher curtain (e.g. for Cabin Attendants moving 
along the aisle).” 

Recommended alternative statement: 

“Extra oxygen dispensing units and outlets as required by 
25.1447(c)(1) must remain accessible to cabin occupants, e.g., 
curtains surrounding a stretcher must not obstruct Cabin 
Attendant access to drop down oxygen masks while moving 
along the aisle.” 

Recommended Partially 
Accepted 

Thank you for your comment. The recommended alternative 
statement was partially implemented in the post consultation version 
of subject CM. 

 

8 DGAC 3.2. Guidance 
for Air Medical 

Services 

7 The placard “Provisions only. Not certified for use 
with pressurized Oxygen” applied to provisions for 
carriage of oxygen bottles is not clear: does it mean 
that the use of pressurized oxygen is forbidden ? Or 
that the use of oxygen, being not certified, must be 
done in accordance with the operational regulations 
under the responsibility of the operator? 

Clarify the meaning of the placard “Provisions only. Not 
certified for use with pressurized Oxygen”. 

Recommended Noted Thank you for your comment. It is considered that a placard on a 
fixture for oxygen bottles in clear view of the user stating ‘Provisions 
only. Not certified for use with pressurized Oxygen’ is self explanatory. 
The CM continues to state that ‘To remove this placard, the applicant 
should go through a Major Change application process with EASA.’ 

In contrast, the guidance regarding the consideration of oxygen under 
operator responsibility is provided on the EASA Webpage through 
reference to Frequently Asked Question on Dangerous Goods (the 
link will be active in the final published version of the CM) 

9 
 

DGAC 
3.2. Guidance 
for Air Medical 

Services 

7 The memo draws attention to the installation of 
medical oxygen system components in relation with 
engine, APU or rotor burst area, and to the necessity 
of fire extinguishers in the proximity of oxygen 
installations.  

The same precautions could be taken with installation 
provisions for oxygen bottles, in order to avoid having 
provisions installed in engine, APU or rotor burst 
impact areas or without any fire extinguisher in the 
proximity, which would make them useless as oxygen 
systems could not be installed. 

 

Installing medical oxygen system components or provisions for 
carriage of oxygen inside an engine or APU rotor burst impact 
area should be avoided. 

Consideration should be given for additional fire extinguishers 
if not already in the proximity of the oxygen installation or 
provisions for carriage of oxygen. 

Not requested Accepted Thank you for your comment. The additional precision is appreciated, 
the CM text was updated accordingly.  

 

10 
Turkish Technic 
Design Organization 
A. Furkan 
Ibrahimoglu 

Section 3.2 6 As TTDO, we have looked for the definition of the 
term “loose item”. But we have yet to find a clear 
definition in EASA publications although there is 
some information in FAA AC 25-17A. The definition 
of the term “loose item” is unclear.  

Could EASA give the definition of the term and the source of 
the information about “loose item” ? 

 

Recommended Not Accepted Thank you for your comment. The intent of the CM update was to 
provide guidance regarding the consideration of oxygen under 
operator responsibility (as loose item). Reference to Frequently Asked 
Question on Dangerous Goods is provided (the link will be active in 
the final published version of the CM) 

Otherwise there may be a wide variety of loose items which is not 
intended to be addressed in context of this particular CM dealing with 
Air Medical Services (only).    

 
* Please complete this column using the drop-down list  
 
 


